27 Nisan 2015 Pazartesi

Coğrafi bilgi sistemleri



CBS Nedir?

CBS ( Coğrafi Bilgi Sistemleri - GIS / Geographical Information systems ), sözel veri üzerine bina edilen mekansal özellikler sayesinde pratikte karşılaşılan problemlerin belirlenmesi, analiz edilmesi ve çözülmesine olanak sağlayan bir teknolojidir. Söz konusu bu teknolojinin anahtar kelimesi olan Coğrafya ise esasında mekansal olan ya da diğer deyişle dünya üzerindeki bir konumla ilişkilendirilmiş olan anlamında kullanılmaktadır. Mekansal veri ile birlikte kullanılan sözel veri, mekansal bir objeye iliştirilen özellikler ( attribute data ) olarak ifade edilmektedir.

Mekansal ve sözel verinin birlikte kullanımına bir örnek olarak okulları verebiliriz. Herhangi bir okulun bulunduğu konum bilgisine mekansal veri ( spatial data ); okula ait isim, verilen eğitimin detayı, öğrenci kapasitesi gibi diğer bilgilere ise sözel veri ( attribute data ) denebilir. Mekansal ve sözel nitelikleri bilinen okullar verisi üzerinde yapılabilecek analizlerle, seçilen bir nokta etrafındaki 50 km lik alan içerisinde bulunan ilkokulların sayısı ya da bu alan içerisindeki ortaöğretim öğrenci kapasitesi rahatlıkla analiz edilebilir ve bu analiz karar vericinin planlama faaliyetlerine önemli katkılar sunabilir. Bu şekilde, sözel ve mekansal nitelikteki verinin birlikte kullanılmasıyla CBS, mekansal analizler yapabilme yeteneğini sunarak problem çözmede etkili bir teknik olarak belirmektedir.

Günümüzdeki uygulamalarda CBS faaliyetleri, birçok seviyede ele alınabilir. En temel manada CBS, kartografya ve harita üretiminde kullanılmaktadır. Fakat CBS'nin asıl gücü, sözel ve mekansal verinin analizinde kullanılan istatistik ve mekansal yöntemlerdir. Söz konusu bu analizler sonucunda türetilen anlamlı bilgi ise karar vericiye karar vermesi yönünde sağlıklı bir ortam hazırlamaktadır.




CBS'nin Bileşenleri

CBS'nin yeteneklerini kavrayabilme yolunda atılacak bir diğer adım ise CBS'nin bileşenlerini ve bir arada nasıl çalıştıklarını anlayabilmektir. Bu bileşenler :

Donanım

Donanım; CBS'nde, verinin sahadan toplanmasından analizine kadar birçok faaliyet alanında ihtiyaç duyulan fiziksel araçlar olarak tanımlanabilir. Bu donanım tanımının odak noktasında, CBS yazılmının üzerinde çalışabileceği ve diğer elektronik cihazlarla iletişim kurabileceği çalışma istasyonu ( workstation ) yer almaktadır. Bunun yanında veri toplama faaliyetleri, analog olarak toplanan verinin sayısal ortama aktarılmasında kullanılan sayısallaştırıcı ( digitizer ) ve sahada veri toplamada kullanılan GPS, Takeometre ( Total Station vb. ) gibi donanımları da gerektirmektedir. Web 2.0 devrimi ardından popüler hale gelen web uygulamaları da düşünüldüğüne, CBS yazılımlarının sunumunda kullanılan web sunucuları da bu manada gerekli donanım bileşenleri arasında sayılmaktadır.

Yazılım

Değişik amaçlarka hazırlanmış birçok yazılım paketi CBS'nin önemli bileşenlerindendir. Öyle ki, verinin oluşturulmasından güncellenmesine ve üzerinde mekansal ve sözel analizlerin gerçekleştirilmesine kadar birçok işlem, yazılım bileşenleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Son zamanlarda geliştirilen esnek yazılım mimarileri sayesinde, standart yazılımların üzerine geliştirilen eklenti paketleri de söz konusu yazılımlara yeni yetenekler eklenmesinde önemli bir konuma sahiptir.



Veri

Veri her CBS'nin çekirdek bileşenidir. CBS alanında kullanılan mekansal veri, vektör ve raster olarak iki temel kategoriye ayrılmaktadır. Vektör veri, gerçek hayatta bulunan ve mekansal nitelikleri CBS'ye aktarılmış objeleri nokta, çizgi ve kapalı alan olarak ifade ederken; raster veri, hava fotoğrafları ve sayısal yükseklik modellerinin hücresel olarak ifade edilmesidir. Vektör veri tiplerinin bir diğer özelliği ise temsil etmekte oldukları gerçek dünya objelerine ait sözel veriyi de saklayabilecek yapıya sahip olmalarıdır.

Özellikle birlikte çalışabilirlik ve üretilen verinin tekrar kullanımını sağlama çabalarının sonucu olarak oluşturulan metaveri tanımı ise, sahip olunan veriye ait özelliklerin dökümante edilmesi olarak ifade edilebilir. Böylece veriyi kullanacak olan 3. taraflara; verinin ne gibi özelliklere sahip olduğu ve ne şekilde kullanılabileceği ile ilgili önemli bilgiler aktarılabilir.

İnsan

İyi eğitilmiş insan kaynağı CBS yazılımlarının kullanılmasında, anlamlı ve yararlı mekansal analizlerin gerçekleştirilmesinde esastır.

İlgili videoya gitmek için TIKLAYIN

20 Nisan 2015 Pazartesi

Giyilebilir Teknolojiler



Günümüzde teknolojik aletler evimizde ve iş yerlerimizde yerlerini sıkça alıyor. Bu aletler yavaş yavaş ceplerimize akıllı telefon ve tabletler ile girişini sürdürüyor. Daha da ileri giderek tüm bu sabit teknolojiyi artık giyilebilir hâle getiriyor. Biraz farklı gibi gözükse de bu teknoloji çağı artık hayatımızda. Yalnızca sesli komutlarla kullanılabilen telefonlar. Yüz algılama özelliği ile çalışan özel üretim gözlükler. Bunun yanı sıra birlikte çalışabilen telefon ve kameralar. Daha da arttırılabilecek sayısız örnek şu an da günümüzde mevcuttur.

Teknoloji bize artık saatlerce masa başlarında oturmamamız gerektiğini söylüyor. Sunduğu bu pratik ve çeşitli özellikleri ile hemen her yerde işlerimizi halledebilme imkanı sunuyor. Mail işlemleri, arama, hangout, tek bir hareket ile arama, yer bildirimi alma gibi sayısız imkanlar.

Evet bundan yıllar önce sadece bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz o farklı aletler artık bizimle. Teknolojinin gelişmesi ve insanların ihtiyaçlarının da buna paralel artması firmaları da harekete geçirmiş durumda. Bu alandaki rekabet ile hemen hemen her teknoloji firması kısa dönemlerde farklı giyilebilir teknoloji ürünleri sunarak bizleri şaşırtmakta.






Giyilebilir Teknoloji ve Avantajları

Teknolojinin bize sunmuş bu imkanların bizler için aslında sayısız faydası vardır. Bunlardan belli başlarına bakarsak:

- Bu ürünler birçok işi aynı anda yapma imkanı sunarak vakitten kazanç sağlamamıza yardımcı olur.

- Oturarak geçirilen saatleri kısaltarak daha mobil hâle gelme fırsatı verir.

- Yalnız iş anlamında gelişmeyen giyilebilir teknoloji bizlere başka imkanlarda sunar. Giyim anlamında şu an oluşum aşamasında olan masal okuyan tişörtler üreterek tüm kitleye hitap eder.

Uzun yazılar ya da mesajlar yerine sesli algılama sistemi ile artık yorucu olmaktan çıkar.

- Şu an geldiği noktada görüşme imkanı sunarken yalnızca kişilere fiziksel teması sağlayamaz. Bu da doğal bir şeydir.











Giyilebilir Teknoloji ve Dezavantajları

Bu kadar olumlu yanı olan bir teknoloji ağının dezavantajları olur mu? Demeyin. Elbette var:

- Daha çok gezen, gören ve inceleme yönünde başlayan insan yaşamı artık mobil aygıtlara bağlı kalır. Bu da her şeyin bir komut ile yapılmasından dolayı yaşamı sıradanlaştırır.

- Kullanabileceğimiz özel gözlükler, sesli komutu algılayan cihazlar, telefonlar derken her yanımızı saracak olan bildirimler bizi bedenen ve zihnen yorabilir.

- Artık ulaşılmaz olmak neredeyse imkansız hâle gelmektedir.

- Özel yaşamın gizliliği ne yazık ki artan teknoloji ağı ile azalar. – Yer bildirimleri, mesajların görülüp görülmemesi ya da yapılan her işlemin diğer kişiler tarafından görülmesi gibi-



İki duruma da bakılınca avantajları da dezavantajları da kişiden kişiye değişiklik gösteren kavramlar haline dönüşür. Yıllarca izlediğimiz filmlerde bulunan teknolojiye ulaşmak hepimizi heyecanlandırıyor kuşkusuz. İlerleyen zaman ile giyilebilir teknolojinin hayatımızda ne kadar yer edeceği ve bize neler sunacağını göreceğiz.


13 Nisan 2015 Pazartesi

Siber zorbalık

Bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak kişileri sürekli rahatsız etme,alay etme,küçük düşürücü sözlerle kişilerin hayatını zorlaştırma, fotoğraflarını izinsiz kullanma, sahte isimle sosyal paylaşım sitelerine üye olma, kişiler hakkında dedikodu yayma gibi pek çok yolla gerçekleştirilen ve sosyal iletişimi zorlaştıran zorbalık türüne “SİBER ZORBALIK” denir. Ortam sanal olsa da “Siber Zorbalık” ciddi bir suçtur ve cezası vardır.




· Türkiye’de siber zorbalık konusunda bilgi oranı %50
· Her 3 öğrenciden biri siber zorbalığa uğruyor…
Öğrencilerin %15’i siber zorbalık yapıyor.



SİBER ZORBALIĞIN NEDENLERİ



Siber zorbalığa başvuranların nedenleri arasında eğlence amaçlı zorbalık, intikam alma, bireyin kendini kötü hissetmesi sonucunda zorbalığa başvurması gibi bahaneler bulunmaktadır. Siber zorbalığın yaygınlaşması konusunda bilişim ve iletişim teknolojilerine kolay ulaşma ve zorbaların kimliklerini kolayca gizleyebilmesi de en önemli nedenler arasındadır.



SİBER ZORBALIĞIN ETKİLERİ NERLERDİR?

Siber zorbalık hem zorbalar hem de mağdurlar üzerinde önemli sorunlara yol açmaktadır. Yapılan araştırmalarda siber mağdurların aileleriyle duygusal bağlarının zayıf olduğu bununda siber zorbalık yapmayı üç kat artırdığı belirlenmiştir.

Araştırmalarda siber zorbalar arasında madde kullanımı ve başkalarının eşyalarına zarar verme gibi suç içerikli eylemlerin yaygın olduğu görülmüştür.



Yoğun bir biçimde siber zorbalığa maruz kalmanın okuldan kaçma, okulu bırakma, okula silah getirme ve tutuklama gibi davranışlara ve psikolojik bunalımlara neden olduğu belirlenmiştir. Bir araştırmaya göre siber zorbalığa maruz kalmanın okula silah getirmeyi sekiz kat artırdığı belirtilmiştir. Ayrıca siber mağdurların aileleriyle yetersiz duygusal bağ kurdukları ve alkol ve uyuşturucu kullanımının yaygın olduğu görülmüştür.


Konu hakkında videoya ulaşmak için TIKLAYINIZ.

4 Nisan 2015 Cumartesi

Dijital yerli ve göçmenler

Dijital Yerliler



Dijital yerliler, teknolojinin odağında olan, kendilerini bildikleri anda teknolojiyle tanışıp onu yaşamının bir parçası haline getiren ve 1970’lerin sonu 1980’lerin başında doğduğu kabul edilen kuşağa verilen isimdir. Gary Small da dijital yerlileri: ’E-posta ve cep mesajının bulunmadığı bir dünyayı düşünemeyen insanlar’ olarak tanımlamıştır.


Teknolojinin her geçen gün gelişip değiştiği ve hayatımızda büyük bir yer edindiği şüphesiz. Bu gelişimin ortasında doğanlara dijital yerliler demiştik. Bu değişime uzak kalanlar ve yeni duruma ayak uydurmaya çalışanlara da dijital göçmenler diyoruz.


Dijital yerliler dijital dili ana dil olarak kullanan, günlük hayatlarındaki işleri teknoloji ile halleden bir kuşaktan oluşmaktadır. Bu kuşağı oluşturanlar; çocuklar, gençler ve çoğu da öğrencilerdir. Türkiye nüfusunun yaklaşık %25 ini bu kuşak oluşturmaktadır. Araştırmalar 2025 yılında dünyadaki iş gücünün %70’ine yakınını dijital yerlilerin oluşturacağını gösteriyor. Şuan 30’lu yaşlarda olan bu kuşağın insanları eğitimlerini tamamlayıp iş hayatına atıldılar bile.


Dijital yerli kavramının ortaya çıkışı


Dijital yerliler ve dijital göçmenler konusunda birçok araştırması olan Prensky ağ ortamında büyüyen çocukları ifade etmek için kullanabilecek kavram konusunda zorluk yaşadığını belirtmektedir. Ancak bu konuda derinlemesine çalışan bir uzman olarak en uygun isimlendirmenin dijital dilin bu kuşak tarafından ana dil olarak konuşulmasından hareketle dijital yerli olmasının uygun olduğunu düşündüğünü belirtmektedir. Prensky’ nin bu kavramı günümüzde yaygın olarak kabul görmüş bir kavramdır. Ayrıca bu kavram net jenerasyonu, y kuşağı, ağ kuşağı, çevrim-içi nesil, netgiller olarak da isimlendirilmektedir.










Dijital göçmenler: Dijital dünya ile sonradan tanışanlar diyebiliriz kısaca. Onlar için popüler teknoloji radyo, televizyon, gazete, dergi ve kitaplardır.


Bir dijital göçmene otomatik olarak teknik beceriksiz diyemeyiz; çünkü dijital göçmenler dijital yerliler tarafından kullanılan teknolojiyi üretmiştir.


Bir de dijital yerli ve göçmenlerin dışında dijital ortalar var. Bunlar ise teknolojiyle gençliklerinde tanışmışlardır.







29 Mart 2015 Pazar

Veri madenciliği



Veri Madenciliği Nedir ve Neden Veri Madenciği




Business intelligence (kurumsal iş zekası) ürün ailesinin anahtar üyelerinden birisidir. Bu ailenin diğer üyeleri; etl, olap ve enterprise raporlamadır (MS Sql Server'ın bu üyeler için var olan çözüm araçları sırasıyla Sql Server Integration Service, Sql Server Analyse Service ve Sql Server Reporting Service'dir). Veri madenciliğinden, veriyi analiz etmek ve veri kümesi içinde yer alan gizli modelleri keşfetmek için faydalanılır. Daha sonra bu modeller, veriyi daha detaylı bir şekilde yorumlamak ve geleceğe yönelik tahminler yapmak için kullanılır. Yani esas amaç, veriyi bilgiye dönüştürmektir.




Örneğin, <<lise mezunlarının üniversiteye devam etmelerini etkileyen faktörler nelerdir>> sorusu sorulduğunda bunun için tabloda kaç tane erkek öğrencinin üniversiteyeye devam ettiğini, kaç tane kız öğrencinin üniversiteye devam ettiğini elde eden sorgular yazarız. Bunun yanında aile desteğinin etkisini test edecek bir sorgu yazarız. Peki ya aile desteği alan erkek öğrenciler ve aile desteği almayan bayan öğrenciler? Bütün bu kombinasyonları ele almak için satırlarca sorgu yazmak gerekir. Ayrıca IQ, aile geliri gibi sayısal formattaki alanların analiz edilmesi daha sıkıntıldır. Bu numerik alanlar için isteğe bağlı aralıklar seçmek gerekir. Peki ya onlarca kolon varsa? Elinizdeki tabloda yer alan veriniz hakkında sorulan basit bir sorunun cevabını verebilmek için yönetmesi imkansız hale gelen sayısız sorguya sahip oluruz.




Buna karşın veri madenciliği ile herşey çok daha basittir. Tek yapılması gereken, doğru veri madenciliği algoritmasını seçmek ve kolon kullanımlarını belirlemektir (Analizin amacı olan tahmin kolonları ve bu amaç için kullanılacak input kolonlarını belirlemek). Bir öğrencinin koleje devam kararında ailenin etkisini belirlemek için karar ağaçları (decision tree) işe yarayacaktır. IQ, cinsiyet, aile geliri ve aile desteği input kolonlar olarak belirlenir; koleje devam kararı kolonu ise tahmin kolonu olarak belirlenir. Karar ağaçları algoritması veriyi tararken, amaç ile ilgili input attribute’larının (kolonlarının) her birinin etkisini analiz eder ve bölmek için en anlamlı attribute’u seçer. Her bölüm, dataset’i iki alt parçaya böler. Böylece kolej planının değer dağılımı birbirinden olabildiğince farklı olur. Ağaç tamamen oluşuncaya kadar bu süreç, her alt parça üzerinde iç içe tekrar edilir. Öğrenme (training) süreci tamamlanınca ağacı gezerek, ortaya çıkan model (pattern) incelenebilir.









Kolej planı dataset’inin yukarıdaki karar ağacında root node‘dan leaf node’a kadar olan her yol ayrı birer kural anlamına gelmektedir. Yani IQ’su 100’den büyük olan ve ailesi destek veren çocuklar, % 94 olasılıkla koleje devam etmektedirler. Veriden bu bilgiyi keşfettik.




Anlatılan örnekte olduğu gibi veri madenciliği, veri kümelerine decision trees (karar ağaçları), clustering (gruplama), association (ilişkilendirme),time series (zaman serileri) gibi algoritmalar uygular ve içeriklerini analiz eder. Bu analizler, değerli bilginin keşfi için modeller üretir. Kullanılan algoritmaya bağlı olarak üretilen model, ağaçlar, kurallar, gruplar ya da basit bir matemetik formülü olabilir. Model içerisinde bulunan veri, satış stratejisi oluşturmaya rehberlik etmesi ve en önemlisi tahmin için raporlamada kullanılabilir. Örneğin önceki karar ağacının ürettiği kurallara bağlı olarak, orjinal dataset’de yer almayan lise öğrencilerinin koleje devam edip etmeyeceğinin tahmini yapılabilir.










Neden Veri Madenciliği?
Elde var olan büyük miktardaki veri:

Harddisk fiyatları son on yılda iyice düştü. Buna bağlı olarak şirketler, uygulamalar aracılığıyla büyük miktarda veri topladılar. Şirketler, keşfedilmeyi bekleyen bu verilerin iş stratejilerine rehberlik etmesi için gizli modelleri bulmak istiyorlar.

Rekabetin artması :

Modern satış ile internet ve iletişim gibi dağıtım kanallarının bir sonucu olarak rekabet çok yüksek. Şirketler uluslararası rekabet ile karşı karşıyalar ve bu noktada başarının anahtarı; var olan müşterileri korumak ve yenilerini elde etmek. Veri madenciliği, şirketlerin bu konuları etkileyen faktörleri analiz edebilmelerine izin veren teknolojiler içermektedir.

Hazır teknoloji :

Veri madenciliği teknoljileri, önceleri sadece akademik çevrede kabul görmekteydi. Ancak bu teknoljiler son yıllarda olgunlaştı ve günümüz endüstrisinde kullanılmak için hazır hale geldi. Algoritmalar daha doğru, daha etkili ve gittikçe artan karmaşıklıktaki veriyi ele alabilmektedir. Ayrıca veri madenciliği için kullanılan programlama arayüzleri standartlaşmakta, böylece geliştiriciler daha iyi veri madenciliği uygulamaları geliştirebilmektedirler.




Veri Madenciliğinin Çözüm Ürettiği İş Problemleri
Churn analyse :

Hangi müşterilerimiz rakiplerimize kaymaya daha çok meğilli... Telekom, bankacılık ve sigorta sektörleri günümüzde bu tehlike ile sürekli karşı karşıyalar. Churn analizi, şirketlere müşterilerinin neden başka şirletler ile çalışmak üzere göç ettiklerini anlamaları için yardımcı olur, müşteri ilişkilerini kuvvetlendirir ve sonunda müşteri sadakatini arttırır.

Cross selling :Müşterilerimiz daha çok hangi ürünleri almaya meğilliler... Ürün satan şirketler için cross-selling önemli bir dinamiktir. Özellikle online satıcılar, satışlarını arttırmak için bu tekniği kullanırlar. Örneğin online olarak kitap satın almak için amazon.com gibi bir siteye girdiğinizde web sitesi o ana kadar ilgilendiğiniz kitaplarla ilgili olan başka kitaplar hakkında size çeşitli tavsiyelerde bulunur. Bu tavsiyeler veri madenciliği sonucu çıkarsanabilir.

Fraud Detection :Acaba bu müşteri, sigorta talep eden bir sahtekar mı... Sigorta şirketleri günde binlerce talebi işleme alırlar. Her birinin gerçekliğini ayrı ayrı araştırmak çok da mümkün değildir. Veri madenciliği, gelen talebin sahte olabileceğini tanımlamak için yardımcı olabilir.

Risk Management :Bu müşterinin kredi talebini onaylamalı mıyım... Bankacılıktaki en sık karşılaşılan sorulardan birisidir. Veri madenciliği teknikleri, müşteriye risk seviyesi skorlamak için yardımcı olabilirler. Böylece her müşteri için doğru kararın verilmesine yardımcı olunabilir.

Customer Segmentation :Benim müşterilerim kimler... Müşteri kümeleme , satış yöneticilerinin farklı müşteri profillerini anlamaları ve bu profillere göre farklı aksiyon almaları konusunda yardımcı olur.

Targeted ads :Spesifik bir kullanıcıya hangi reklamları göstermeliyim... Online satış yapan şirketler ve web portalları, web müşterileri için içeriklerini özelleştirmekten hoşlanırlar. Müşterinin sayfalar ve ürünler arası navigasyonu ve satın alma modellerini kullanarak müşteriye uygun ürünlerin reklamlarını göstermek için bu siteler veri madenciliği çözümlerini kullanabilirler.

Sales Forecast :Gelecek ay bu mağazada kaç şişe şarap satacağım... Bir aydaki stok miktarım ne olacak? Veri madenciliği tahmin teknikleri, bu tarz zaman ilişkili sorulara cevap vermek için kullanılabilir.





15 Mart 2015 Pazar

Analog devre elemanları






DİRENÇLER

Tanımı ve İşlevi

Elektrik akımına karşı zorluk gösterilmesi elektriksel direnç olarak adlandırılır. Bu zorluğu belli bir elektriksel büyüklükte gösteren özel üretilmiş devre elemanlarına da direnç (resistor) denir. Elektronik devrelerde en sık kullanılan devre elemanıdır ve 'R' harfiyle

gösterilir. Dirençler sahip oldukları elektriksel büyüklüklerle anılırlar. Direncin elektriksel büyüklüğü 'ohm' dır ve 'Ω' (omega) harfiyle gösterilir.

Temel olarak iki yaygın kullanım amacı vardır:

Ø Devrenin herhangi bir noktasından arzu edilen akımın geçmesini sağlamak

Ø Devrenin herhangi bir noktasında arzu edilen gerilimin elde edilmesi için kullanılırlar.









KONDANSATÖRLER

Tanımı ve İşlevi

Kondansatörler elektrik enerjisini depolamak amacıyla kullanılan devre elemanlarıdır. Karşılıklı duran ve aralarında fiziksel bir temas olmayan iki ayrı plaka ve plakalara bağlı iki ayrı iletken telden oluşurlar. Devrelerde C harfiyle temsil edilirler. Her bir plakaya elektrot denir. Kondansatör sığası plakaların yüzey alanı ve plakalar arasındaki mesafeyle ilişkilidir. Ayrıca plakalar arasındaki yalıtkan maddenin yalıtkanlık özelliği de kondansatörün sığasını etkiler. Kondansatörlerin elektriksel değeri kapasitans olarak adlandırılır ve birimi Farad’dır. C harfi ile gösterilir.. Levhalar arası mesafe büyük, (C) Levhalar arası mesafe ve levhaların yüzey alanı küçük Kondansatörler DC akımda açık devre gibi çalışır. Üreteç olarak 9V’luk bir pil uygun olur. Lamba olarak düşük gerilimle çalışacak bir lamba kullanabilirsiniz. Değeri büyük kutupsuz bir kondansatör kullanın (ör: 470mF). Devreden akım geçecek şekilde bağlantıyı yapın ve kısa bir süre bekleyin (5-10sn). Bekledikten sonra üreteci çıkartınız ve hemen ardından lambayı kondansatör uçlarına bağlayın. Tüm bu süreci dikkatlice gözlemleyiniz ve izlenimlerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Kondansatör kapasitesi farad olarak adlandırılır ve ‘F’ harfiyle gösterilir. Farad birimi yalnız başına çok büyük bir sığaya karşılık geldiğinden ast katları kullanılır.









BOBİNLER

Tanımı ve İşlevi

Bobinler iletken bir telin 'nüve' denilen bir malzeme üzerine sarılmasıyla elde edilirler. Tel ardışık şekilde ve belli bir çapta sarılır. Teller birbiri üzerine sarılırken kısa devre oluşmaması için yalıtılırlar (yalıtım için vernik tercih edilir). Nüve malzemesi yerine hava da olabilir.

Bobinin genel yapısı

Bobinler DC akım altında yalnızca sarım telinin uzunluğundan ileri gelen omik direnç gösterirler. Sargı telleri etrafında sabit manyetik alan oluşur. AC akım altındaysa akıma karşı gösterdikleri direnç artar. Çünkü manyetik alan şiddeti değiştikçe bobinde akıma karşı koyan

ek direnç etkisi oluşur. AC akımın salınımı (frekans) yükseldikçe akıma karşı gösterdiği direnç de artar. Bobinler de kondansatörler gibi elektrik enerjisini çok kısa süreliğine tutabilme özelliğine sahiptir.

Bobinlerin elektriksel değeri endüktans olarak adlandırılır ve birimi 'Henry' dir, ‘L’ harfiyle gösterilir. Bobin endüktansını etkileyen bazı etkenler vardır. Telin sargı çapı, sargı sayısı, kalınlığı ve telin üzerine sarıldığı nüvenin fiziksel özelliği bobin endüktansını etkiler.

Bobin iletkeninin üzerine sarıldığı malzemeye karkas ya da mandren, iletkenin her bir sargısına da bir spir denir.









TEMEL YARI İLETKEN ELEMANLAR (DİYOTLAR)

İletken, Yalıtkan ve Yarı İletken Maddeler

Maddeleri elektrik akımını iletme durumlarına göre ayırabiliriz. Elektrik akımına karşı çok küçük direnç gösteren malzemeler iletken, elektrik akımına karşı çok yüksek direnç gösteren malzemeler yalıtkan olarak adlandırılabilir. Bizi bu öğrenme faaliyetinde ilgilendiren asıl madde türü Yarı iletken olarak adlandırılan maddelerdir. Yarı iletken maddeler bazı özel şartlar altında iletken durumuna geçen maddeler olarak tanımlanabilir. Yarı iletken maddelerin en belirgin özelliği dış yörüngelerinde (valans yörüngesi) 4 elektron bulundurmalarıdır. Elektrik-elektronik alanının bir meslek elemanı olacak sizler için en önemli iki yarı iletken ‘germanyum’ ve ‘silisyum’dur. Çünkü bu iki element elektronikte yaygın olarak kullanılan diyot, transistör gibi devre elemanlarının kaynağını oluşturmaktadır. Bu iki element doğada kristal yapı halinde bulunur. Bu halleriyle iyi bir yalıtkandırlar.






14 Mart 2015 Cumartesi

BİTCOİN



BİTCOİN NEDİR




Bitcoin, deneysel olarak başlatılmış dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir insana kolayca ödeme yapmayı sağlayan sanal bir para birimidir. Bitcoin teknolojisi, noktadan noktaya dağıtımlı bir ağ üzerinde çalışır. Böylece merkezi bir kuruluşa ihtiyaç kalmaz. Para oluşumu ve transfer işlemleri ağ üzerinde kollektif olarak gerçekleşir. Bitcoin ayrıca bu para biriminin oluşmasını sağlayan yazılımın da adıdır.




Neden?




Bitcoinler üçüncü bir şahsın ya da kuruluşun onayına gerek kalmaksızın internet üzerinde kolayca gönderilir.

Transferler:

Tasarım gereği geri dönüşümsüzdür.

Hızlı ve geri harcanması dakikalar içinde gerçekleşir.

Diğer ödeme şekillerine göre çok az masraflıdır.

Para arzı, yazılım ve sistem kullanıcılarının anlaşması üzerinden gerçekleştiği için, herhangi bir hükümet, banka, organizasyon ya da şahıs tarafından manipüle edilemez. Bitcoin sisteminde oluşan kısıtlı enflasyon, ağın güvenliğine yardımcı olan kullanıcılara (madencilere) eşit şekilde dağıtılır.

Bitcoinler hali hazırda 100,000′den fazla insan tarafından kullanılmaktadır















Bitcoin Nasıl Çalışır?

Bitcoin, yapılan ödemelerin doğrulanması için açık anahtarlı şifreleme (asimetrik şifreleme), noktadan-noktaya ağ bağlantısı ve proof-of-work gibi teknolojiler kullanır. Bitcoinler ödemeyi yapan adresten alıcı adrese imzalanarak gönderilir. Her kullanıcı çok sayıda adrese sahip olabilir. Her işlemin ağa duyurulumu yapılır ve blok zincirinde yerini alır. Böylece eklenen bitcoinler birden fazla kere harcanamaz. Her bir işlem bir veya iki saat içinde, blok zincirini uzatmaya devam eden büyük işlem gücü tarafından o anda kilitlenmiş olur. Bitcoin bu teknolojileri kullanarak, herkesin kullanabileceği hızlı ve son derece güvenilir bir ödeme ağı sağlamaktadır.







İlgili videoya ulaşmak için TIKLAYINIZ.










10 Mart 2015 Salı

BULUT BİLİŞİM BTT







Bulut Bilişim için bir tanımlama yapmak gerekirse,size bugünkü sisteminizde ihtiyaç duydugunuz yazılım,donanım,dosya saklama ve barınma gibi temel ihtiyaçların size uzak bir bilgisayardan internet baglantısıyla sunulmasıdır.Wikipedia’da ki tanımına göre çevrim içi bilgi dağıtımı; bilişim aygıtları arasında ortak bilgi paylaşımını sağlayan hizmetlere verilen genel ad.Formülsel olaraksa cloud computing=hosting+grid computing.


Hosting (Barınma) = Web sayfalarınızı Internet’te yayınlamak, kendinize veya sirketinize ait alan adını email olarak kullanmak için gerekli alanın kiralanması


Grid Computing (Grid Hesaplama) = Gerekli olan islem gücü için yükün birden fazla bilgisayara dağıtılması


Bütün bu özellikleriyle Bulut Bilişim bir üründen ziyade bir hizmettir ve siz kullandıgınız hizmete ücret ödersiniz.Bunu en güzel örnegi kullandıgımız elektrik ile verebiliriz.Elektrik idaresi bizim için bütün altyapı,bakım onarım ve dağıtım hizmetlerini üstlenirken,biz sadece evimizde kullandığımız elektirigin faturadaki miktarını ödüyoruz.Bulut Bilişimde de bizim olmayan bir sistemi sadece kullandığımız için kullandığımz kadarını öderiz.


Aslında farkında olmadan uzun süredir bulut bilişimi kullanıyoruz diyebilirim.E-postala servisleri gmail yada live mail gibi- aslında size bir bulut sunar.E-postalarınız servis saglayıcınızın bilgisayarlarında depolanmıştır fakat siz sadece kullanıcı adınız ve şifrenizle onlara ulaşabilirsinizServis sağlayıcınız sizin için kurulu halde bir sistem sunar(Servers,yazılım,dosya saklama birimleri ve network gibi) .Elektrik kesilirse ne yaparım diye düşünmezsiniz.Çünkü sizin sisteminiz şimdi bulutlar arasındadır.Bir sistem oluşturmak için uçuk ücretler vermek zorunda değilsiniz.Ayrıca bu sistemin bakımı ya da onarımı için birilerine para ödemek zorundada değilsiniz.Ayrıca sisteminiz için odanızda bir yerde ayırmanıza gerek yok.O sizden çok uzaktada olsa çalışır durumda olacak.

Bulut Bilişim’in avantajlar
Servis sağlayıcınız sizin için kurulu halde bir sistem sunar(Servers,yazılım,dosya saklama birimleri ve network gibi) .Elektrik kesilirse ne yaparım diye düşünmezsiniz.Çünkü sizin sisteminiz artık bulutlar arasındadır.Bir sistem oluşturmak için uçuk ücretler vermek zorunda değilsiniz.Ayrıca bu sistemin bakımı ya da onarımı için birilerine para ödemek zorundada değilsiniz.Ayrıca sisteminiz için odanızda bir yerde ayırmanıza gerek yok.O sizden çok uzaktada olsa çalışır durumda olacak.
Diyelim ki beklentileriniz yüksekti,ama evdeki hesap çarşıya uymadı.Sistem elemanlarınızda azaltma ya da tam tersi her şey güzel ve hızla ilerliyorsanız yükseltmede yapabilirsiniz.
Diyelim ki beklentileriniz yüksekti,ama evdeki hesap çarşıya uymadı.Sistem elemanlarınızda azaltma ya da tam tersi her şey güzel ve hızla ilerliyorsanız yükseltmede yapabilirsiniz.
Sisteminize sadece ofisinizden değil,evinizden ya da telefonunuzdan da ulaşma şansınız dogar.










































Bulut Bilişiminin çeşitli modelleri, tipleri ve yapıları bulunmaktadır. Bulut Bilişiminin 4 ayrı tipi vardır, bunları başlıklar altında açıklamaya çalışalım.

Public Cloud (Genel Bulut):

Public Cloud’da kendi strüktürümüzü (genel yapı, sistem) tamamen buluttan faydalanarak kuruyoruz. Yani bu demektir ki, strüktürümüzü üçüncü şirket üzerinde kiralayacağımız kaynaklar üzerinde kuruyoruz. Buna örnek olarak kullandığımız elektronik postaları gösterebiliriz. Bu elektronik postalara hiçbir para ödemeden bunların çeşitli özelliklerini kullanıyoruz. Bu tipi küçük ve orta ölçekli şirketlerde kullanabiliriz. Public Cloud`da basit tabiriyle esasen ne kadar kullanıyorsanız, o kadar da ödeme yapıyorsunuz.

Private Cloud (Özel Bulut):

Private Cloud daha büyük şirketler ve bilgileri daha önemli olan şirketlerin tercih ettiği bir bulut teknolojisi tipidir. Buna örnek olarak microsoft şirketinin sunduğu Hyper – V ürünlerini gösterebiliriz. Private Cloud kişisel kurduğumuz yapı olduğu için tüm bilgiler bizim elimizin altındadır.

Hybrit Cloud (Melez Bulut):

Hybrid Cloud Public ve Private Cloud’un birleşiminden ortaya cıkan yapılardır. Güvenlik ve gizliliğin daha önemli olduğu ve tedbirin yüksek tutulması gereken yerlerde Private Cloud teknolojisi kullanılır, ancak yukarıdaki güvenlik tedbirlerinin daha düşük düzeyde tutulabileceği alanlarda Public Cloud kullanmak daha mantıklıdır. Bunların birleşmesi de şirketlerin hacmine göre değişiyor.

Community Cloud (Topluluk Bulut):

Bu tipten de kısaca bahsedecek olursak, ilk olarak belirtmemiz gereken, çok fazla kullanılan bir bulut teknolojisi tipi olmadığıdır. Community Cloud teknolojisini şu şekilde açıklayabiliriz:

Bulut üzerinde aldığımız herhangi bir hizmeti eğer birkaç şirket ile ortak kullanıyorsak, buna Community Cloud denir.bulut bilisim nedir

28 Şubat 2015 Cumartesi

Winrar Ödevi

Winrar Nedir?:Winrar bir dosya sıkıştırma programıdır.Rar,zip.Rar5 olmak üzere 3 sıkıştırma biçimi vardır.

2-Dosya sıkıştırma nasıl yapılır?

Adım 1.İlk olarak sıkıştırılmak istenen dosya vs. seçilir ve üzerinde sağ tık yapılır.








 Adım 2.Arşive ekle seçeneği seçilir ve karşımıza bir arşiv menüsü açılır.Bu menüde sıkıştırma işlemi ile ilgili olarak kısımlar yer alır dosyanın ismini değiştirebilir,şifre koyabilir,bölümlere ayırabiliriz ve tamam seçeneğine tıklayarak işlemi bitirebiliriz.







 3-Şifreli sıkıştırma nasıl yapılır?


Şifreli sıkıştırma yapmak için ise aynı şekilde arşiv menüsüne girilir ve alt tarafta parola seç denilen butona tıklıyarak istediğimiz şifreyi koyabiliriz.



 4-Bölümlere nasıl ayrılır?


Dosyayı bölümlere ayırmak için ise yine aynı şekilde arşiv menüsüne gelinir ve alt tarafta ciltlere böl seçeneği yer alır istediğimiz boyut biçimini seçip kaç parçaya bölünceği seçilip tamam seçeneğine tıklanılır.