Bulut Bilişim için bir tanımlama yapmak gerekirse,size bugünkü sisteminizde ihtiyaç duydugunuz yazılım,donanım,dosya saklama ve barınma gibi temel ihtiyaçların size uzak bir bilgisayardan internet baglantısıyla sunulmasıdır.Wikipedia’da ki tanımına göre çevrim içi bilgi dağıtımı; bilişim aygıtları arasında ortak bilgi paylaşımını sağlayan hizmetlere verilen genel ad.Formülsel olaraksa cloud computing=hosting+grid computing.
Hosting (Barınma) = Web sayfalarınızı Internet’te yayınlamak, kendinize veya sirketinize ait alan adını email olarak kullanmak için gerekli alanın kiralanması
Grid Computing (Grid Hesaplama) = Gerekli olan islem gücü için yükün birden fazla bilgisayara dağıtılması
Bütün bu özellikleriyle Bulut Bilişim bir üründen ziyade bir hizmettir ve siz kullandıgınız hizmete ücret ödersiniz.Bunu en güzel örnegi kullandıgımız elektrik ile verebiliriz.Elektrik idaresi bizim için bütün altyapı,bakım onarım ve dağıtım hizmetlerini üstlenirken,biz sadece evimizde kullandığımız elektirigin faturadaki miktarını ödüyoruz.Bulut Bilişimde de bizim olmayan bir sistemi sadece kullandığımız için kullandığımz kadarını öderiz.
Aslında farkında olmadan uzun süredir bulut bilişimi kullanıyoruz diyebilirim.E-postala servisleri gmail yada live mail gibi- aslında size bir bulut sunar.E-postalarınız servis saglayıcınızın bilgisayarlarında depolanmıştır fakat siz sadece kullanıcı adınız ve şifrenizle onlara ulaşabilirsinizServis sağlayıcınız sizin için kurulu halde bir sistem sunar(Servers,yazılım,dosya saklama birimleri ve network gibi) .Elektrik kesilirse ne yaparım diye düşünmezsiniz.Çünkü sizin sisteminiz şimdi bulutlar arasındadır.Bir sistem oluşturmak için uçuk ücretler vermek zorunda değilsiniz.Ayrıca bu sistemin bakımı ya da onarımı için birilerine para ödemek zorundada değilsiniz.Ayrıca sisteminiz için odanızda bir yerde ayırmanıza gerek yok.O sizden çok uzaktada olsa çalışır durumda olacak.
Bulut Bilişim’in avantajlar
Servis sağlayıcınız sizin için kurulu halde bir sistem sunar(Servers,yazılım,dosya saklama birimleri ve network gibi) .Elektrik kesilirse ne yaparım diye düşünmezsiniz.Çünkü sizin sisteminiz artık bulutlar arasındadır.Bir sistem oluşturmak için uçuk ücretler vermek zorunda değilsiniz.Ayrıca bu sistemin bakımı ya da onarımı için birilerine para ödemek zorundada değilsiniz.Ayrıca sisteminiz için odanızda bir yerde ayırmanıza gerek yok.O sizden çok uzaktada olsa çalışır durumda olacak.
Diyelim ki beklentileriniz yüksekti,ama evdeki hesap çarşıya uymadı.Sistem elemanlarınızda azaltma ya da tam tersi her şey güzel ve hızla ilerliyorsanız yükseltmede yapabilirsiniz.
Diyelim ki beklentileriniz yüksekti,ama evdeki hesap çarşıya uymadı.Sistem elemanlarınızda azaltma ya da tam tersi her şey güzel ve hızla ilerliyorsanız yükseltmede yapabilirsiniz.
Sisteminize sadece ofisinizden değil,evinizden ya da telefonunuzdan da ulaşma şansınız dogar.
Bulut Bilişiminin çeşitli modelleri, tipleri ve yapıları bulunmaktadır. Bulut Bilişiminin 4 ayrı tipi vardır, bunları başlıklar altında açıklamaya çalışalım.
Public Cloud (Genel Bulut):
Public Cloud’da kendi strüktürümüzü (genel yapı, sistem) tamamen buluttan faydalanarak kuruyoruz. Yani bu demektir ki, strüktürümüzü üçüncü şirket üzerinde kiralayacağımız kaynaklar üzerinde kuruyoruz. Buna örnek olarak kullandığımız elektronik postaları gösterebiliriz. Bu elektronik postalara hiçbir para ödemeden bunların çeşitli özelliklerini kullanıyoruz. Bu tipi küçük ve orta ölçekli şirketlerde kullanabiliriz. Public Cloud`da basit tabiriyle esasen ne kadar kullanıyorsanız, o kadar da ödeme yapıyorsunuz.
Private Cloud (Özel Bulut):
Private Cloud daha büyük şirketler ve bilgileri daha önemli olan şirketlerin tercih ettiği bir bulut teknolojisi tipidir. Buna örnek olarak microsoft şirketinin sunduğu Hyper – V ürünlerini gösterebiliriz. Private Cloud kişisel kurduğumuz yapı olduğu için tüm bilgiler bizim elimizin altındadır.
Hybrit Cloud (Melez Bulut):
Hybrid Cloud Public ve Private Cloud’un birleşiminden ortaya cıkan yapılardır. Güvenlik ve gizliliğin daha önemli olduğu ve tedbirin yüksek tutulması gereken yerlerde Private Cloud teknolojisi kullanılır, ancak yukarıdaki güvenlik tedbirlerinin daha düşük düzeyde tutulabileceği alanlarda Public Cloud kullanmak daha mantıklıdır. Bunların birleşmesi de şirketlerin hacmine göre değişiyor.
Community Cloud (Topluluk Bulut):
Bu tipten de kısaca bahsedecek olursak, ilk olarak belirtmemiz gereken, çok fazla kullanılan bir bulut teknolojisi tipi olmadığıdır. Community Cloud teknolojisini şu şekilde açıklayabiliriz:
Bulut üzerinde aldığımız herhangi bir hizmeti eğer birkaç şirket ile ortak kullanıyorsak, buna Community Cloud denir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder